Terveyskeskusmaksuista ja synnytyksistä

Helmikuinen peruspalvelulautakunnan kokous oli täynnä äänestyksiä, pöydälle panoja ja palautuksia. Jännä ja mielenkiintoinen kokous siis takana.

Heti kokouksen alkuun äänestettiin kahdesta asiasta: vähävaraisten terveyskeskusmaksuvapautuksista sekä synnytysmaksujen kompensaatiosta. Molemmat äänestykset päättyivät tuloksin 7-5 tosin eri tuloksin.

Jatkossa Turku ei enää korvaa synnyttäjien synnytysmaksuja kolmelta ensimmäiseltä päivältä. Me, jotka olisimme käytännön halunneet säilyvän, perustelimme kantaamme  lapsiperheiden tukemisella ja houkuttelemisella (häviämmehän koko ajan naapurikunnille lapsiperheitä), imagokysymyksellä sekä ammattillisella näkökulmalla: maksuvapautuksen myötä äidit ovat  pidempään sairaalassa, jolloin pystytään paremmin kartoittamaan mahdollisia komplikaatioita vauvan ja äidin elämän ensimetreillä.

Siitä olen erittäin tyytyväinen, että jatkossakin vähävaraiset on vapautettu terveyskeskusmaksuista. Omassa puheenvuorossani korostin THL:n tutkimustuloksia, kuinka köyhyys ja terveys kulkevat käsikädessä. Terveyskeskusmaksut saattavat olla esteenä päästä ajoissa lääkärille. Molemmissa äänestyksissä kokoomuslaiset äänestivät heikennysten puolesta.

Suurempia merkittäviä vääntöjä, joita on tulossa, on mm kotihoidon tilanteen ratkaiseminen. Palkkaammeko lisää henkilökuntaa valtuuston edellyttämällä tavalla vai monimuotoistammeko palvelutuotantoa eli ulkoistamme palveluita. Nämä ja monet muut päätökset on kirjattu sisään ohjelmiin ja kokonaisratkaisuihin, jolloin niiden muuttaminen on tehty erittäin hankalaksi lautakunnan jäsenille. Tämä työskentelykäytäntö johtaa siihen, että perinteisten äänestysten sijaan käymme lautakunnassa ja sen ulkopuolella kovia vääntöjä ja   keskusteluja siitä, miten asiat viedään eteenpäin.

OPTS:ssa eli operatiivisessa palvelutuotantosopimuksessa on sisäänkirjattu perusterveydenhuollon heikennykset. Vähennetään työikäisten pääsyä terveysasemalle eli vähennetään kiireettömiä aikoja. Olen pitänyt aiheesta useamman tiukkasävyisen palopuheen lautakunnassa. Jo nyt on vaikea saada kiireettomiä aikoja terveyskeskukseen ja tämä kuuluu selvästi yhteydenotoissa, joita olen saanut kaupunkilaisilta. Miten käy tulevaisuudessa, jos säästölinja menee läpi?

Olen myös nostanut jo useampaan kertaan esiin, että en purematta niele perlaan ajettuja massiivisia sopeuttamistoimenpiteitä. Kun vahvistimme valtuustossa peruspalvelulautakunnan budjetin,  tiesimme, mitä budjetti pitää sisällään ja mitä ei. Kokouksen henki ei kuitenkaan ollut, että lautakunnalle annetaan tehtäväksi hakea miljoonien eurojen sopeuttamistoimenpiteitä. Tulkitsen edelleen niin, että ne mainitut asiat, jotka eivät perlan ilmoituksen mukaisesti ole budjetin sisällä, tulee valtuuston tehdä erillinen ratkaisu näiden osalta.

Ymmärrän, että taloustilanne on tiukka, mutta nyt tehtävät sopeuttamistoimenpiteet uhkaavat pahasti monia meidän strategisesti merkittäviä linjauksia. Miten pystymme esimerkiksi vahvistamaan ennaltaehkäisevää perhetyötä, jos emme pysty taloudellisista syistä johtuen palkkaamaan suunnitelmien mukaan perhetyöntekijöitä neuvolan yhteyteen. Kun nämä panostukset jätetään nyt tekemään, tulemme jatkossa jälleen  maksamaan kalliita raskaampia lakisääteisiä lastensuojelutoimenpiteitä. Hyvin lyhytnäköistä ja typerää politiikkaa, sanoisin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s