Turkulaisen kolumni lastensuojelusta

Tänään ilmestyneessä kaupunkilehti Turkulaisessa on kolumnini, joka käsittelee lastensuojelun uudistusta. Peruspalvelulautakunta tekee asiasta päätöksen kuun lopussa pidettävässä kokouksessa 28.3.

Lastenkodit jätettävä rauhaan

Uudistunut lastensuojelulaki tuli tarpeeseen, sillä se osoitti ennaltaehkäisevän lastensuojelutyön ja perhehoidon räikeät puutteet ja riittämättömyyden Turussa.

Kaikki aina kuntapäättäjistä lastensuojelun ammattilaisiin lienevät samaa mieltä siitä, että  ennaltaehkäisevään työhön on saatava lisää resursseja. Eri mieltä ollaan siitä, miten tähän tavoitteeseen päästään. Suuri joukko lastensuojelun ammattilaisia on jo toistamiseen tällä valtuustokaudella älähtänyt laajassa rintamassa, että uudistusta ei voida tehdä kaupungin omien lastenkotien ja niissä sijoitettuna olevien lasten kustannuksella. Tästä ei voi olla kuin samaa mieltä.

Lastensuojelun rakenneuudistus ei ole edennyt kovinkaan mallikkaasti kotikaupungissamme. On käsittämätöntä, että virasto marssitti toistamiseen lähes saman esityksen peruspalvelulautakunnalle päätettäväksi. Päätöksen, jonka lautakunta oli jo kertaalleen torpannut. Lautakunta teki vuonna 2010 selkeän päätöksen, että kaupungin kolmea lastenkotia ei lakkauteta. Saman esityksen marssittaminen toistamiseen viestii paitsi röyhkeydestä ja välinpitämättömyydestä kuntademokratiaa kohtaan, niin myös äärettömän huonosta johtamisesta.

Aikaa ja resursseja kuluu koko ajan. Perheohjaajien vakanssit ovat vasta nyt haussa, kun toiminta olisi pitänyt saada käyntiin jo ajat sitten. Lautakunnalle on tuotu toistamiseen myös sijaisperheiden palkkioiden tarkistukset, kun niitä ei osattu kerralla laittaa kuntoon. Näin perhetyön käynnistäminen on takellellut ja Turku on hävinnyt mm Salolle sijaisperheiden rekrytoinnissa.

Puhtain tyylipistein virasto ei myöskään selviä henkilöstöpolitiikassa. Sen sijaan, että lastensuojelun ammattilaiset olisi otettu alusta asti mukaan lastensuojelun uudistamistyöhön, kohdellaan heitä pelinappuloina. Henkilöstöjärjestöjen  pääluottamusmiehet  (mm Tehy, Super, JHL, JUKO, Jyty, KTN) ovat joutuneet älähtämään, sillä yhteistoimintalain henki ei ole riittävästi toteutunut neuvotteluissa eikä Turun kaupungin yhteistoimintaa koskevia menettelytapaohjeita ole kaikilta osin noudatettu. Viimeisimpänä julkisuudessa on varoitellut Talentian edustaja, että nykyisellä henkilöstöpolitiikalla Turun kaupunki tulee ajamaan itsensä todella suuriin vaikeuksiin.

Viraston toimintaa ei pidä painaa villaisella vaan asiaan on tartuttava lujalla otteella. Lautakunnan tahtoa asiantuntijaelimenä on kunnioitettava ja lastenkodeille on annettava työskentelyrauha. Vastuullinen rakenneuudistus voidaan ja pitääkin tehdä etsimällä tarvittavat resurssit kaupungin budjetista ja laittamalla ennaltaehkäisy ja perhehoito kuntoon. Tänään sijoitettavat eurot ennaltaehkäisyyn ovat huomisen säästöä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s