Lastensuojelun palvelujärjestelmän uudistamispaketti puutteellinen

Vihdoin löytyy Turun kaupungin sivuilta viraston esitys lastensuojelun palvelujärjestelmän uudistamiseksi. Paketti on tuotu yhtenä pykälänä, kuten palautuksen yhteydessä sovimme. Paketti on kuitenkin erittäin yksipuolinen ja puutteellinen.

Lautakunnassa käytyjen keskustelujen perusteella myös ostopalveluista on tarkoitus luopua. Näistä aikeista ei ole esityslistalla vastaavaa kokonaisvaltaista, tarkkaa esitystä eikä myöskään kunnollisia laskelmia. Kun koko homma nytkähti liikkeelle vaalikauden alussa, teki Seppo Sauro selvityksen lastensuojelun kehittämisestä Turussa. Hän kiinnitti erityistä huomiota ostopalveluihin, niiden vaikeaan hallintaan ja kalleuteen. Piti keskittyä oman tuotannon kehittämiseen. Nyt suunta on tällä kaudella päinvastainen: ostopalveleja on tällä hetkellä enemmän kuin kaupungin omaa tuotantoa. Kuitenkaan tätä merkittävää näkökulmaa ei ole riittävästi huomioitu viraston esityksessä.

Selväksi ei myöskään käy, millä perusteella pienten lasten vastaanottokodin ja Mäntymäen perhekeskuksen valmistuskeittiöistä pitäisi luopua. Perustelut ovat puutteellisia, epäloogisia eikä edes taloudellisesti perusteltuja. Nämä valmistuskeittiöt ovat äärettömän oleellisia, osa vastaanottokeskuksen ja perhekeskuksen toimintaa. En voi kuin hämmästellä viraston lyhytnäköisyyttä asian suhteen.

On tunnettua, miten tärkeä osa ruoka ja ruokailu on kyseistä toimintaa. Lapset, jotka otetaan huostaan, ovat usein hyvin traumatisoituneita ja nälkäisiä. Ei ole tavatonta, että näille lapsille joudutaan tarjoilemaan erityisruokavalioita. Eräskin sijaisäiti kertoi minulle, kuinka hänen lapsensa pystyi syömään ensimmäisinä viikkoina vain tietynlaista mietoa porkkana-perunavelliä. Itsekin keittiöllä työskentelevänä en usko, että muualla sijaitseva ulkoistettu keittiötoiminta voisi palvella parhaalla mahdollisella tavalla kyseisiä yksiköitä.

Kuten julkisuudessa on esiin tuotu, olemme vihreiden ja demareiden kanssa laatimassa muutosesitystä lastensuojelun palvelujärjestelmän uudistamispakettiin. Se, mitä näille niskuroiville virkamiehille tehdään, onkin toinen kysymys.

Esityslistan kohta löytyy täältä. Kokous pidetään keskiviikkona klo 15 alkaen. Etukäteen on sovittu, että päätös syntyy keskiviikkona, mitä pidän tärkeänä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s