Ehdokaspaperit jätetty

Kirjoitin vihdoin ehdokaspaperit viime viikon maanantaina valtuustoryhmän kokouksen jälkeen kaupungintalolla. Se olikin viimeinen valtuuston kokous kaupungintalolla ennen talon menemistä remonttiin. Talo oli jo ympäröity rakennustelineillä ja valtuustosalista oli viety suuret maalaukset turvaan. Seuraavat kokoukset valtuusto kokoustaa Kristillisellä opistolla, jonne meiltä niin ikään pääsee helposti pyörällä tai bussilla.

Kokouksen suuri kohokohta piti olla kaupunginvaltuutettu Ilkka Kanervan jatko, sillä Kanervahan sai syytteet tässä jokunen aika sitten. Ilkka oli tehnyt omat johtopäätökset ja ilmoitti sunnuntaina, että luopuu kaupunginvaltuuston paikastaan. Emme siis päässeet äänestämään Kanervan jatkosta.

Kokoomus on jo ilmoittanut Kanervan olevan tervetullut listoilleen syksyn kuntavaaleissa. Eihän oikeuden päätös ole vielä lainovimainen. Aamuset pui asiaa erittäin terävästi pääkirjoituksessaan ja muistutti, ettei oikeuslaitos ole mikään jääkiekkopeliin verrattava eräpeli. Ensimmäisen asteen tuomiota ei pidä vähätellä, sillä monet siellä annetut tuomiot jäävät voimaan.No, prosessi jatkuu ja vuosien saatossa saamme tietää lopulisen ratkaisun. Oma veikkaukseni on, että Kanerva valitaan kaupunginvaltuustoon kovin äänin. Onhan se Kanerva taas joutunut niin kärsimään.

Valtuustossa puitiin Turun seudun rakennemallia. Jätimme ponnen, jossa huomioidaan kaupungin tiivistämisen yhteydessä puistojen ja viheralueiden tärkeys sekä alueiden palveluiden tärkeys.

Saimme myös mielenkiintoisen keksustelun aikaiseksi alkuvuoden budjettiseurannasta. Pidin aiheesta puheenvuoron ensimmäisten joukossa. Muistutin tarkastuslautakunnan viimekertaista tervehdystä, kuinka Turun strategiat ja budjetti eivät kulje aina käsikädessä. Niin menee näköjään nytkin.

Listatekstistä saattaisi saada käsityksen, että olemme muuten vain holtittomasti ylittämässä budjettia, vaikka asia ei todellakaan ole niin. Silloin kun talousarviota vuodella 2012 tehtiin, oli lautakunta selkeästi ilmoittanut riskeistä, jotka eivät sisältyneet budjettiin. Ja nyt ne riskit ovat toteutumassa. Tuon syksyisen budjettikokouksen jälkeen on työmarkkinatuki noussut, hammashuollon asiakasjonot on saatava hoitotakuun vaatimalle tasolle, sairaanhoitopiirin menot ovat arvaamattomia Turun omista toimenpiteistä huolimatta.

Lautakunnassa on tehty merkittäviä uudistuksia ja rakenneuudistuksia, jotta talous saataisiin pitkällä tähtäimellä kuntoon. Jos esimerkiksi nyt jätetään sovitut kotihoidon vakanssit täyttämättä, joutuu yhä useampi vanhus ennenaikaisesti palvelutaloon tai vanhainkotiin ja se vasta kalliiksi tulee. (Kokoomus tosin ajaa kotihoidon ulkoistamista kovalla vauhdilla. )

Lastensuojelussa olemme päättäneet sijoittaa ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin, tavoitteena raskaan ja kalliin laitoshoidon ehkäiseminen. Tälläkin hetkellä budjetti paukkuu yli nimenomaan lastensuojelun kalliiden ostopalvelupaikkojen vuoksi.

Joku kokoomuslaisista pitikin ”koskettavan” puheen, kuin kaikkeen ei vaan ole varaa. Mietin, että noinko meidän pitäisi AVI:lle heidän kyselyihinsä ilmoittaa: meillä ei ole varaa hoitaa lapsia ja vanhuksiamme. Voisi olla mielenkiintoista kokeilla, saadaanko uhkasakot näinkin perustellusta lausunnosta huolimatta. Onneksi Virpa Puisto demareista piti jälleen linjakkaan puheen: kyllä meillä on varaa lapsemme ja vanhuksemme hoitaa, onhan meillä varaa kaikenlaiseen muuhunkin, tarpeettomaan.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s