Perla jätti kotihoidon pöydälle

Tänään oli todella hullunkurinen kokous kaikessa vakavuudessaan. Kokous alkoi klo 15 vanhuspalveluasioilla ja kotiin pääsin klo 22 maissa. Mukava pikku harrastus tämän luottamustoimen hoitaminen.

Bonuksena kuulimme kokouksessa, että 20 valtuutettua on allekirjoittanut paperin, jossa pyydetään toriparkkikaavan tuomista valtuustoon käsiteltäväksi. Näin ollen meillä on kesäkuussa ylimääräinen valtuuston kokous eli meillä on kolme valtuuston kokousta kesäkuussa. Kai niitä voi näinkin kaupunkilaisten verorahoja käyttää..

Peruspavelulautakunnan tämänpäiväiset keskeiset asiat liittyivät talouteen ja kotioidon ulkoistamiseen. Meille oli kutsuttu ihan tampereelta asti muutama virkamies kertomaan Tampereen kotihoidon kehittämisestä sekä kotihoidon ulkoistamisesta. Tätähän Turussa on kutsuttu ns Tampereen malliksi eli benchmarkaukseksi. Kieltämättä ei meinannut pokka pitää, kun esityksen lopuksi tamperelaiset kertoivat, että he luopuvat ulkoistetusta palvelusta ja palauttavat kotihoidon takaisin kaupungin omaksi tuotannoksi. Aika hyvä esitys minusta 😉 Turun kotihoidon yhden  alueen ulkoistaminen ei tänäänkään vielä edennyt, sillä asia jäi pöydälle.

Tänään annoimme lausunnon perlan ylitysuhasta, joka on arvioitu 22 miljoonaksi euroksi. Osallistuin keskusteluun jatkamalla samalla linjalla kuin lautakunnassa aiemmin tai valtuustossa. Kyseessä ei ole mikä tahansa holtiton ylitysuhka vaan jo talousarviota tehdessä tiesimme, että tämä päivä koittaa. Meillä on menossa merkittäviä uudistuksia, jotka vaikuttavat talouden hallintaan pitkällä tähtäimellä ja olisi hyvä avata ylityksen yhteydessä.

Myös budjetin sisällä voidaan tehdä hallitumpia ja taloudellisesti perustellumpia ratkaisuja. kuten nyt vaikka hammashoito. Henkilökuntaa ei ole saanut palkata, koska kokoomus, joten olemme jo vuosia ostaneet kalliilla tehottomasti toimivat palvelut ulkoa. Nyt vihdoin AVI:n antaessa miltei uhkasakkoja niskaan, on lusikka otettu kultaiseen käteen ja ryhdytty toimiin. Hammashoidon katastrofaalinen tilanne ei ole syntynyt hetkessä, vaan on vuosien tulosta.

Tämän kerroin vain siksi, että aina ei riitä huuto ”pitää uskaltaa uudistaa ja kokeilla uutta”. No, ulkoistamista on jo kokeiltu monella sektorilla eikä se läheskään aina ole järkevää eikä taloudellisesti perusteltua. Kuten nyt Tampereenkin tapaus jälleen kerran osoitti.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s