Toriparkki jäi pöydälle

Tänään pidettiin ylimääräinen valtuuston kokous, kun toriparkin puolestapuhujat niin vaativat 23 valtuutetun aloitteesta. Asia jäi kuitenkin kokoomuksen esityksestä pöydälle, koska valtuuston kokoonpano ei ollut heille suotuisa. Jos olisimme jo tänään äänestäneet, olisi toriparkkihanke tällä erää kaatunut.

Puheenvuoroja pyydettäessä minulla oli vikkelin sormi ja siten pääsin pitämään ensimmäisenä puheenvuoron. Hehkutin alkuun kaupunginhallituksen erinomaista esitystä ja päätösehdotusta. On ilo kerrankin olla erityisen hyvän esityksen takana. Pakkohan se oli hehkuttaa, kun kerrankin oli mahdollisuus 😉

Linjasin, että voimme puhua itse kaavasta tai sitten sen tarpeesta. Henkilökohtaisesti en ole niinkään toriparkin sisältävästä kaavasta innostunut, mutta jos se läpi menee, niin se on tehtävä huolella. Turku antaa itsestään todella huonon ja naurettavan kuvan huonosti ja puuttellisesti valmistelluilla kaavoilla, jotka sitten kaatuvat oikeudessa. (Olen myös sitä mieltä, että jos kaava menee läpi, tulemme jälleen joutumaan pitkään oikeusprosessiin sen kanssa.)

Puheenvuorossa keskityin lyhyesti Turun keskusta-alueen kehittämiseen sen luonnollisia vahvuuksia kunnioittaen. Siihen liittyy keskusta-alueen yritysten palvelut ja erikoisosaaminen, kulttuuri, raitiotiet ja julkinen liikenne. Tästä  aiheestahan kirjoitin aiemmi mm Turkulaisen kolumnissa.

Lopuksi toivoin, että ensi viikolla voittajana olisi rahavallan sijaan demokratia. Korostin vielä, että meidän ryhmä olisi ollut valmis tekemään päätöksen jo tänään.

Tänään ensimmäisen kerran uskoin ihan todella, että toriparkin kannattajat ovat jäämässä alakynteen ja toriparkki saattaa kaatua ensi viikon maanantaina. Nyt on siis todella merkittävä paikka toimia ja olla yhteydessä omaan valtuutettuun tai puolueeseen, jota on äänestänyt viime kuntavaaleissa ja kertoa mielipide heille. Monissa puolueissa varajäsenet saattavat olla ratkaisevassa asemassa.

****

Valtuustossa puitiin vielä tarkastuslautakunnan raporttia vanhuspalveluiden tilanteesta. Pääsin tällä kertaa pitämään puheenvuoron, jonka olin viimeksi valmistellut.

Kerroin alkuun, kuinka yhä useammissa yhteydenotoissa palveluiden toivotaan nousevan keskiöön tulevissa kuntavaaleissa. Tästä syystä on hienoa, että asiaa käsitellään vihdoin valtuustossa. Itse asiassa niin olisi pitänyt tehdä jo aiemminkin.

Alkuun nostin esiin hyvät asiat: Runosmäen ja Liinahaan vanhainkotien peruskorjaukset ja sen, että henkilökuntamitoitus on saatu näissä nostettua.

Sen sijaan ikävistäkin asioista on uskallettava puhua. Kuten Luolavuoren nopeutetusta alasajosta, josta eduskunnan oikeusasiamieheltä saimme moitteet. Tai henkilöstöpolitiikasta. Vuonna 2009 emme panostaneet sosiaali- ja terveystoimen yhdistymiseen vaan aloitimme laajat yt-neuvottelut ja lomautusuhan päälle. Entä miten on mahdollista, että vanhainkoteihin edes suunniteltiin lomautuksia, kun samana syksynä AVI moitti meitä kesäajan henkilökuntamitoituksen alhaisuudesta ja vaati asiasta selvitystä.

Näiden isojen asioiden lisäksi valtuustossa tulisi julkisesti puhua mm kotihoidon kehittämisestä. Palkataanko valtuuston vahvistamat 30 vakanssia kotihoitoon vai ulkoistetaanko yksi kotihoidon alue.

Myös henkilöstöpolitiikka vaatii julkista keksustelua. Jatkuvan supistamisen ja sijaistenpalkkauskiellon sijaan on pohdittava, miten pääsemme tulevaisuudessa kisaamaan ammattitaitoisesta työväestä.

Työhyvinvointikyselyt taas osoittavat puutteita johtamisessa. mm esimiesten kanssa käytyihin keskusteluihin ei ole aikaa eikä resursseja vaikka se on todella merkittävää työyhteisön ja työn kehittämisen kannalta.

Kuntavaalien myötä meidän on oikeasti pohdittava, mitkä ovat niitä isoja asioita, jotka kuuluisivat valtuuston keskusteluihin ja jottei jatkossa merkittäviä päätöksiä tehtäisi suljettujen ovien takana lautakuntatasolla.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s