Kotihoidon ulkoistaminen palautui taas

Eilen istuttiin yömyöhään valtuustossa, tänään istuttiin klo 14 alkaen peruspalvelulautakunnan seminaarissa, jonka jälkeen pidettiin kokous. Meneehän nämä kesäiset päivät näinkin..

Asialistan kuumin peruna oli kotipalvelun ulkoistaminen. Jälleen kerran lautakunta palautti asian. Tällä kertaa asia ei palautunut yksimielisesti vaan kokoomus äänesti listan eli ulkoistamisen puolesta. Demarit, vasemmistoliitto, vihreät ja keskusta palautuksen puolesta. Asia ei tietenkään tähän jää, vaan  kulisseissa ryhmät pyrkivät edelleen löytämään sopua asiaan.

Itse linjasin puheenvuorossani, että Vasemmistoliitto ei suhtaudu myönteisesti kotihoidon ulkoistamiseen ja tämä on varmasti tullut selväksi valtuustossa käydyissä keskusteluissa. Sen sijaan ajattelemme, että vanhuspalveluiden osalta on jo tehty roimasti uudistuksia tällä kaudella. Rapatessa on roiskunut, ja meitä on muistanut milloin aluehallintoviranomaiset ja milloin eduskunnan oikeusasiamies. Nyt olisi syytä rauhoittaa tilanne, katsoa miten kotihoidon palvelusetelit ja muut uudistukset lähtevät toimimaan ja jättää ulkoistamiskysymys seuraavan valtuuston ja lautakunnan linjatavaksi.

Kotihoidon maksuihin liittyvä jupakka sai tänään jatkoa, kun perla muokkasi aiemmin keväämmällä tekemänsä päätöksensä. Nyt listalla ollut asia meni palautukseen ja virasto valmistelee uuden paketin ohjeistuksen mukaan. Asiakasmaksukorotuksia inhimillistetään ja porrastetaan useammille vuosille. Uudet hinnat yritetään saada voimaan viimeistään lokakuun alusta.

Kyseessä on siis aiemmin keväällä tehty päätös, josta myöhemmin ilmeni, että useat eri lautakunnan jäsenet olivat käsittäneet esitellyn asian väärin. Maksukorotukset todellisessa elämässä saattoivat olla moninkertaisia, vaikka esityslistan ehdotusta lukiessa saattoi käsittää korotusten olevan vain 5-10%:n korotuksia. Tosiasia tietenkin on, että Turussa kyseiset maksut ovat huomattavasti naapurikuntia alempia. Puheenvuorossani toin esiin, että maksukorotuksia tehtäessä olisi hyvä muistaa kohtuus ja inhimillisyys. Huikeat korotukset äkkirysähdyksenä eivät ole hyvää päätöksetekoa.

Lautakunta käsitteli jo seuraavan vuoden toimintaa ja painopisteitä eri sektoreittan, mutta lukuja emme voineet vielä käsitellä. Perlan viime kerralla tekemä ylitysuhka makaa nyt kh:n pöydällä eikä ryhmät ole päässeet yksimielisyyteen edes vuoden 2012 budjetin osalta. Kun meillä on vääntöä vielä vuoden 2012 budjetista, niin miten voisimme tehdä seuraavan vuoden budjettia, kun vanhaa budjettia yleensä pidetään pohjana. Monimutkaista ja sekavaa.

Mukava uusi toiminto on lapsiperheiden kotipalvelun kokeilu syksyllä 2012. Tämä uusi toiminto tehdään palveluseteleillä. Vasemmisto ja demarit esittivät huolestuneita ja epäileviäkin kysymyksiä palvelun käyttäjien näkökulmasta, sillä ainakaan itse en usko palvelun toiminnan aukottomuuteen palveluseteleillä. Pelkona on palvelun tarvitsijoiden tilanne ja jaksaminen, järjestelmän byrokraattisuus ja sitä kautta palvelun saatavuuden hankaluus. Poliittinen tilanne on nyt kuitenkin sellainen, että olimme valmiita hyväksymään kokeilun tuottamistavan, sillä tärkeintä on, että tämä tuiki tärkeä, lapsiperheiden arkea tukeva uusi toiminto saadaan pikaisesti käyntiin. Alkuun palvelu tullaan kohdistamaan vain pienelle, apua tarvitsevalle joukolle turkulaisia. Jatkossa toimintaa voidaan toivottavasti laajentaa suuremmalle joukolle.

Kokous huipentui lastensuojelun rakenneuudistukseen. Lautakunta päätti pyytää johtavilta virkamiehiltä kirjallista selvitystä siitä, miten he ovat vieneet lautakunnan päätöstä käytäntöön. Samalla selvitetään, ovatko kyseiset virkamiehet toimineet omavaltaisesti vastoin lautakunnan tekemää päätöstä.  Asiaan ja jatkoon palataan syksyn ensimmäisessä kokouksessa elokuussa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s