Toriparkki tulee jälleen!

Toriparkki on jo varmasti loppuunkoluttu aihe. Onhan sitä yritetty pystyttää jo viimeiset 20 vuotta, itse olen päässyt osallistumaan niihin keskusteluihin vasta neljän vuoden ajalta.

Vaan vielä kerran: toriparkki tulee niukoin äänin 33-34. Yhden äänen enemmistöllä siis. Tässä kohtaa minua ei osaa ottaa edes hirveästi pattiin. Lähinnä olen tuskastustunut ja kyllästynyt kissa-hiirileikkiin.  Edessä on tuttu rumba: valitukset ja asian käsittelyä eri oikeusasteissa.

Kaavahan on jo kertaalleen kaatunut korkeimmassa hallinto-oikeudessa eikä paketissa nyt olleet selvitykset olleet niin kattavia, mitä oikeus on edellyttänyt. Myös vastustajien määrä on koko ajan lisääntynyt. Eilen päätöksen jälkeen käytännössä puolet valtuutetuista nousi seisomaan ja kertoi jättävänsä eriävän mielipiteen. Selvää on, että asiaan palataan seuraavalla valtuustokaudella ja että toriparkista tulee jälleen kerran yksi kuntavaaliteemoista.

PUHE -liikenneruuhkat ja yrittäjyys

Pidin eilen puheenvuoron aiheesta, vaikka puhujalista oli pitkä kuin mikä. Nostin esiin liikenneruuhkat, joista on puhuttu aivan liian vähän. Samaan aikaan, kun toriparkin odotetaan vievän autot maan alle keskusta-alueelta, niin samaan aikaan toriparkin avulla toivotaan keksustaan valtavia asiakasmassoja keskusta-alueen elinvoiman turvaamiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Myllyssä nähtävät järjesttömät automassat ruuhkineen halutaan tuoda Turun keskustaan.

Pääväylät liikenneraportissa on linjattu Aninkaistenkadulle ja siitä edelleen Yliopistonkadulle. Jo nyt Aninkaistenmäki on ruuhka-aikaan aamuisin ja iltapäivisin tukossa. Tulevaisuudessa vielä enemmän. Jo nyt joitain tahoja häiritsee valtava liikenne kulttuurihistoriallisesti merkittävän Tuomiokirkon edustalla. Jatkossa sitä liikennettä on enemmän. Kuitenkaan joidenkin liikenneselvityksessä tehtyjen selvitysten mukaan liikenteen määrä ja melutaso ei tule kovinkaan paljon nousemaan näilä väylillä. Uskokoon, ken haluaa.

Muistutin puheenvuorossa myös torikauppiaiden viikolla tekemästä ulostulosta, jonka mukaan he eivät halua toriparkkia ja pelkäävät elinkeinonsa puolesta. Kun oikeisto linjaa olevansa yrittäjien asialla, niin kyllä he pienyrittäjät unohtavat kokonaan. Itse asiassa tähän mennessä harjoitettu politiikka on saanut pienet yritykset häviämään keskusta-alueelta korkeiden vuokrien vuoksi ja tilalle ovat asettuneet monikansalliset ketjut. Näitä monikansallisia ketjuja tuleva toriparkki tulee palvelemaan.

KEVENNYKSIÄ -valtuustossa kuultuja sutkautuksia

Se, mitä lehdet eivät kerro. Valtuustossa kuultiin eilen hyviä heittoja ja sutkautuksia. Tässä muutama helmi 🙂

Ruth Hasan, SDP, valtuuston vanhin rouva

Kyllä torille pääsee jo nyt autolla. Auton voi ajaa Louheen, nousta hissillä maan pinnalle, kävellä kadun yli ja kas, olet perillä torilla! Toivoisin, että nuoremmatkin valtuutetut kykenisivät tähän!

Tässä kohtaa sali räjähti aplodeihin, valtuuston puheenjohtaja Lehtinen takoi nuijaansa ja vaati salia hiljaiseksi. Uhkasi jopa tyhjentää katsomon.

Pauli Kossila, kok, varavaltuutettu

Minka isi sanoo, sen isi tekee.” Tämä puheenvuoron loppukaneetti tarkoitti, että kantaansa pantannut Kossila oli toriparkkia vastaan.

Pasi Heikkilä, vas

Toivon, että valtuutetut löytävät sieltä edestään muunkin kuin ryhmäpäätös-äänestysnappulan.”

Muutama random heitto:

Torilla on ollut kaikenlaista liiketoimintaa. On sieltä joskus saanut pimeän pullonkin ostettua. Mutta tämä liiketoiminnanmuoto on ikävä kyllä jo hiipunut.

Kun arkeologiset kaivaukset alkavat, saattaa sieltä löytyä Piispa Henrikin siitinluu ja sitä siinä sitten ihmetellään monttu auki.

Yksi eniten keskustelua herättäneistä puheenvuoroista oli kokoomuksen nuoren valtuutetun Saara-Sofia Sutelan puheenvuoro, jossa hän pitkään ja hartaasti puolusti toriparkkia. Kun tänään aamulla sai Turun Sanomista lukea, että Saara-Sofia Sutela kisaa valtuuston ensimmäisen varapuheenjohtajan paikasta, saattoi ymmärtää, miksi nuori nainen on kääntänyt takkinsa. Ei kokoomus jaa näin merkittäviä luottamustoimia niskuroijille. Saara-Sofiaa lienee saada onnitella jo näin etukäteen tulevasta pestistä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s