Kiista vanhuspalvelulaista

Helsingin Sanomat kirjoittaa tänään napakasti ministerien kiistasta vanhuspalvelulain suhteen. Siinä kiteytyykin oikeiston ja vasemmiston ero hienosti.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sdp) ajaa vanhuspalvelulakiin hoitohenkilökunnan minimimitoitusta aivan kuten Vasemmistoliittokin. Tämä on meille todella tärkeä asia.

Sen sijaan hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok) ruotii asiaa kovakätisesti: ”Sellainen päätös olisi askel menneisyyteen. Tavoite on kuntien itsehallinnon vahvistaminen”, sanoo Virkkunen Helsingin Sanomissa.

Henna Virkkusen mukaan vaatimus hoitajien minimimäärästä vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa veisi kunnilta liikaa niiden omaa päätäntävaltaa. En voi kuin ihailla tuota taitoa, miten kokoomuslaiset osaavat kääntää kaikki asiat päälaelleen.

Jos on vähääkään seurannut vanhusten hoidon tilannetta kunnissa, osaa tehdä asiasta omat johtopäätöksensä. Esimerkiksi Turussa oli kaikissa vanhainkodeissa vuosikausia alimitoitus henkilöstön suhteen. Myös silloin, kun johtavat virkamiehet ja valtaosa lautakunnan jäsenistä oli laittamassa lomautukset päälle vuonna 2009.  Henkilökunnan alimitoitukseen on joutunut AVI:kin puuttuman lukuisi kertoja.

Tällä hetkellä tilanteen pitäisi olla henkilökunnan suhteen suositusten mukainen. Tilanteeseen ei kuitenkaan päästy kivuttomasti vaan ajamalla nopeutetusti alas Luolavuoren vanhainkoti, josta henkilökuntaa siirtyi muihin laitoksiin nostamaan henkilökuntamitoitusta. Tähänkin prosessiin joutui AVI ja eduskunnan oikeusasiamies puuttumaan.

Kuuntelin juttua kirjoittaessa radiosta sosiaali- ja terveysmnisteri Paula Risikon (kok) kommentteja vanhuspalvelulakiin. Henkilökuntamitoitukseen hän ei ottanut kantaa, mutta laitoshoitopainotteisuuteen kylläkin. Vanhainkodeissa olevia ihmisiä ei voi siirtää takaisin kotihoitoon, sen sijaan meidän tulee pyrkiä vähentää vanhusten joutumista liian aikaisin laitoshoitoon.

Tästä olen samaa mieltä Risikon kanssa ja tätä näkökulmaa olen koko valtuustokauden yrittänyt nostaa esiin: meidän on resurssoitava riittävästi kotihoitoon, joka tällä hetkellä on aivan liian riittämätön. Vain näin voimme tukea vanhuksia pysymään pidempään kotona. Eikä tätäkään saa ymmärtää väärin: on vanhuksia, jotka tarvitsevat hoitopaikan. Joko vanhainkodissa tai palveluasumisen muodoissa. Tosiasia kuitenkin on, että riittämätön kotihoito vie vanhukset liian aikaisin raskaiden palveluiden pariin.

Tähän taas liittyy paikallinen kiista siitä, palkataanko kotihoitoon lisää henkilökuntaa vai ulkoistetaanko palvelut. Tämäkin kulkee varsin perinteisesti oikeisto-vasemmistojakoa noudatellen ja ikävä kyllä olen huomannut vihreiden johdon hyvin usein peesaavan näissä kysymyksissä kokoomusta Turussa.

Nämä ovat asioita, joiden luulisi kuntalaisia kiinnostavan näin kuntavaalien läheisyydessä. Sillä siitähän kuntavaaleissa on kysymys, linja- ja arvovalinnoista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s