TS:n lukijakolumnistina – kiista vanhuspalvelulaista

Tänään julkaistiin Turun Sanomissa kolumnini vanhuspalvelulaista. Olenkin jo heti aamutuimaan ehtinyt saamaan positiivista ja kannustavaa palautetta yli puoluerajojen.

Kiista vanhuspalvelulaista

Vanhuspalvelulaki on synnyttänyt kipakkaa julkista keskustelua ministereiden kesken tuoden hienosti esiin vasemmiston ja oikeiston näkökulmia. Tämä on juuri sitä keskustelua, mitä kuntalaiset ovat kaivanneet.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sdp) ajaa vanhuspalvelulakiin hoitohenkilökunnan minimimitoitusta aivan kuten Vasemmistoliittokin. Sen sijaan hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok) ruotii asiaa kovakätisesti Helsingin Sanomien verkkolehdessä. Virkkusen mukaan sellainen päätös olisi askel menneisyyteen. Hänen mukaansa tavoitteen tulee olla kuntien itsehallinnon vahvistaminen.

Virkkusen mukaan vaatimus hoitajien minimimäärästä vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa veisi kunnilta liikaa niiden omaa päätäntävaltaa. En voi kuin ihailla tuota taitoa, jolla kokoomuslaiset osaavat kääntää kaikki asiat päälaelleen.

Jos on vähääkään seurannut vanhusten hoidon tilannetta kunnissa, osaa tehdä asiasta omat johtopäätöksensä. Esimerkiksi Turussa jatkui vuosikausia henkilökunnan alimitoitus vanhainkodeissa. Tämä oli tilanne myös valtuustokauden alussa, kun johtavat virkamiehet ja valtaosa lautakunnan jäsenistä oli laittamassa lomautukset päälle vuonna 2009. Henkilökunnan alimitoitukseen on joutunut AVI:kin puuttuman lukuisia kertoja.

Tällä hetkellä tilanne Turun vanhainkodeissa henkilökunnan suhteen on käsitykseni mukaan suositusten mukainen. Tilanteeseen ei kuitenkaan päästy kivuttomasti vaan ajamalla nopeutetusti alas Luolavuoren vanhainkoti, josta henkilökuntaa siirtyi muihin laitoksiin nostamaan henkilökuntamitoitusta. Tähänkin prosessiin joutui AVI ja eduskunnan oikeusasiamies puuttumaan.

Henkilöstömitoituksen kirjaamiseksi lakiin ei sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok) ottanut kantaa kuulemassani radiohaastattelussa, mutta laitoshoitopainotteisuuteen kylläkin. Hänen mukaansa vanhainkodeissa olevia ihmisiä ei voi siirtää takaisin kotihoitoon. Sen sijaan meidän tulee pyrkiä vähentämään vanhusten joutumista liian aikaisin laitoshoitoon.

Tästä olen samaa mieltä Risikon kanssa ja tätä näkökulmaa olen koko valtuustokauden yrittänyt nostaa esiin: meidän on resurssoitava riittävästi kotihoitoon, joka tällä hetkellä on aivan liian riittämätön.  Vain näin voimme tukea vanhuksia pysymään pidempään kotona. Eikä tätäkään saa ymmärtää väärin: on vanhuksia, jotka tarvitsevat hoitopaikan. Joko vanhainkodissa tai palveluasumisen muodoissa. Tosiasia kuitenkin on, että riittämätön kotihoito vie vanhukset liian aikaisin raskaiden palveluiden pariin.

Tähän taas liittyy ajankohtainen, paikallinen kiista siitä, palkataanko kotihoitoon lisää henkilökuntaa vai ulkoistetaanko palvelut. Tämäkin kulkee varsin perinteisesti oikeisto-vasemmistojakoa noudatellen.

Nämä ovat asioita, joiden olettaisi kuntalaisia kiinnostavan näin kuntavaalien läheisyydessä. Sillä siitähän kuntavaaleissa on kysymys, linja- ja arvovalinnoista.

Mirka Muukkonen
Turun kaupunginvaltuutettu
Peruspalvelulautakunnan jäsen (vas)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s