Puolueiden välisestä yhteistyöstä

Turussa puolueiden välistä yhteistyötä noudatetaan tiiviisti ryhmien välisen sopimuksen myötä. Sopimus on nostettu niin merkittävään rooliin, että se on  valtuustossa hyväksyttyjen strategioiden pohjana. Sopimuksen myötä Turkuun muodostui kauden alussa ns.  kolmen kopla eli kokoomus, demarit ja vihreät, jotka sopimuksen ”päätulkitsijoina” käyvät sitovia neuvotteluita. He muodostavat enemmistön ja pystyvät siten asioista niin halutessaan päättämään.

Tällaisista kunnallisista sopimuksista voidaan olla montaa mieltä. Itse suhtaudun niihin kriittisesti ja koen ne kuntademokratian vastaisiksi tietyssä mielessä. Tällaisten ryhmien välisten sopimusten myötä päätöksenteko viedään suljettujen ovien taakse pienen ryhmän päätettäväksi ja valtuustosaliin astellessa on lopputulos lähes aina etukäteen tiedossa. Läpinäkyvyyttä ja kansalaisyhteiskunnan vaikuttamisen mahdollisuutta tällaiset sopimukset eivät  kunnalliseen päätöksentekoon tuo. Usein on kuullut kritiikkiä yli puoluerajojen, kuinka edes valtuutetut eivät pääse asioihin vaikuttamaan tämän järjestelyn vuoksi.

Tiukkojen sopimusten sijaan kaipaan kyllä tervehenkistä ja avoimempaa yhteydenpitoa toisiin ryhmiin ja yhteistä visiota siitä, miten kaupunkia johdetaan. Sellaista reilua ja rehtiä yhteistyötä, jossa kunnioitetaan toisten näkemyksiä eikä estetä muita kertomasta omia näkökulmia julkisuuteen. Tähän lienee vielä kuitenkin matkaa.

Kuntavaalien 2008 jälkeen Turussa yritettiin muodostaa punavihreää-rintamaa ja kokoustimmekin vasemmistoliiton edustajina asian tiimoilta vihreiden ja demareiden kesken. Tämä ratkaisu ei kuitenkaan käynyt vihreille ja keskiryhmille, jotka halusivat kokoomuksen mukaan sopimukseen. Lopputulos on ollut kaikkien nähtävissä päätöksenteossa.

Koska olen vasta ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu, on monet asiat minulle vielä uusia. Yllättävää on ollut huomata, miten maan hallituksen kokoonpano on muuttanut asetelmia Turussa. Koen yhteistyön parantuneen muihin hallituspuolueisiin paikallistasolla. Ainakin peruspalvelulautakunnassa yhteistyö demareiden kanssa on alkanut sujumaan mutkattomammin. Oleellista päätöksenteossa on myös se, kenen kanssa ryhmäkokouksia pidetään ennen lautakunnan kokouksia ja missä ryhmäkokouksissa käy mitkäkin johtavat virkamiehet.

Mielenkiintoista on ollut myös keskustapuolueen käyttäytyminen, sillä keskusta ei oppositioon jouduttuaan lähtenyt enää viime vuonna joulun alla budjettisopuun vaan jättäytyi siitä pois. Kuitenkin juuri keskustan avulla kauden alussa vihreät saivat kokoaan suuremman roolin kunnallisessa päätöksenteossa, sillä vihreiden edustajat edustivat neuvotteluissa kaikkia keskiryhmiä. Vihreillähän ei ole kuin yksi valtuutettu enemmän kuin Vasemmistoliitolla, mutta silti heillä on suhteessa enemmän puheenjohtajuuksia ja edustajia merkittävissä luottamustoimissa.

Asetelmat tulevat muuttumaan tulevissa vaaleissa, sillä poliittiset valtasuhteet tulevat muuttumaan ja vaikutukset valtakunnan politiikasta tulevat heijastumaan kuntatasolle. Turussa merkittäviä seikkoja ovat kokoomuksen ja demareiden valtasuhde toisiinsa, pienpuolueet kokoavan keskiryhmän hajoaminen, perussuomalaisten jalkautuminen vahvemmin valtuustoon. Turkulaiset saavat näistä asioista päättää lokakuun kuntavaaleista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s