Valtuusto torjui leikkaukset ja antoi lausunnot toriparkkikaavasta

Valtuuston tärkein ja keskeisin asia eilen oli mielestäni peruspalvelulautakunnan yli 20 miljoonan euron ylitysuhka. Kuten lehdistä olemme saaneet lukea, uhkana on ollut rajut säästötoimenpiteet, jotka olisi sulkeneet terveysasemia joulukuussa.

Onneksi kaikki kääntyi lopulta ihan hyvin. Valtuustossa pohjaesityksenä oli kaupunginhallituksen enemmistön (mm vihreät+kokoomus) tekemä esitys, että perlan ylitysuhasta katettaisiin vain 14 miljoona euroa. Tämä esitys piti sisällään myös sairaanhoitopiirin menot. Juuri tämä esitys olisi toteutuessaan johtanut palvelujen leikkauksiin.

Onneksi ryhmät pääsivät sopuun ja niin eilen hyväksyttiin yksimielisesti päätösesitys, että nyt katetaan 17 miljoonaa euroa perlan ylitysuhasta. Tämän lisäksi sairaanhoitopiirin noin 4 miljoonan euron osuuteen palataan myöhemmin. Ryhmien sopima kokonaispaketti oli siis kokonaisuudessaan 21 miljoonan euron paketti, joka oli merkittävä parannus kh:n alkuperäiseen  esitykseen. Tällä paketilla myös torjuttiin uhkana olleet leikkaukset. Kuten puheenvuorossani nostin esiin, talouden seurantajärjestelmät ovat perlassa tehottomat eikä loppuvuoden tarkkaa ennustetta osaa vielä kukaan sanoa. Siksi emme Vasemmistoliiton osalta lähteneet asiaa riitauttamaan ja äänestyttämään.

Peruspalvelulautakunnan budjettiin liittyvän puheenvuoroni voi lukea täältä. Puheenvuoroni lisäksi jouduin puuttumaan kaupunginjohtaja Aleksi Randellin sanomisiin. Kaupunginjohtaja nimittäin yllättäen hyökkäsi subjektiivisen päivähoidon kimppuun alkupuheenvuorossaan. Muistutin hänelle, että päivähoito-oikeudesta päätetään eduskunnassa ja meidän tehtävä valtuutettuina ja Randellin tehtävä kaupunginjohtajana on varmistaa, että Turussa noudatetaan lakia. Vaikka vaikeaa se tuntuu olevan, kun seuraa vaikka kaavoituspolitiikkaa, kuittasin hänelle.

Toinen suurta polemiikkia aiheuttanut aihe oli lausuntojen antaminen hallinto-oikeudelle toriparkkikaavasta tehtyihin valituksiin.  Kaupunginhallituksen enemmistö oli tuonut valtuustolle pohjan, jossa todettiin valitukset aiheellisiksi. Tästä toriparkin puolustajat tietenkin hermostuivat ja käytiin kiivas keskustelu valtuustossa.

Toriparkin vastustajat linjasivat Turun kaupungin rahojen ja resurssien menevän turhaan tällaisiin laittomien kaavojen käsittelyihin eri oikeusasteissa. Kokoomuksessa taas tunteet kävivät niin kuumina, että uhkailivat jo valtuuston epäluottamuslausetta kaupunginhallitukselle. Käytännössä tämä tarkoittaisi rajuimmillaan kaupunginhallituksen hajoittamista.

Vasemmistoliitto oli sorvannut parannellut käsiteltäviin kohtiin muutosesitykset, joissa toriparkkikaavasta tehdyt valitukset todettiin aiheellisiksi. Lopulta äänestysrumban jälkeen toriparkkia ajava valtuuston niukka enemmistö sai mieleisensä lausunnot asiakohtiin ja me toriparkkia vastustavat valtuutetut jätimme eriävät mielipiteet asiaan. Loppu jää oikeuslaitoksen haltuun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s