Jos olisin sairaanhoitaja tai sosiaalityöntekijä..

Ne tekee sen itse. Kokoomus nimittäin.

Juttelin viime viikolla  erään terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, joka valitteli, ettei heidän asemaansa ole parannettu eikä palkkoja nostettu. Eipä paljon tarvitse ihmetellä asiaa kokoomusvetoisessa Turussa, kun muistaa heidän uunituoreet linjaukset: Ensimmäinen sairaslomapäivä palkattomaksi ja seuraavatkin voisi laittaa alennuksella. Kuten eräs lääkäri julkisuudessa totesi: ei se ripuli parane palkatta yhtään sen  paremmin.

Se on sanottava, että rehellisempi lupaus tämä on kuin ennen eduskuntavaaleja 2007  Sari Sairaanhoitajille luvattu 500 euron korotus. Hienon mielenosoituksen tehyläiset tuolloin kyllä järjesti: ”Jyrki antoi ymmärtää, muttei ymmärrä antaa!” Muistatteko vielä tämän?

Kokoomusvetoisessa Turussa ei myöskään ole tehty merkittäviä parannuksia kaupungin työntekijöiden asemaan sosiaali- ja terveyssektorilla. Päinvastoin, johtavien virkamiesten palkkioita nostettiin salassa samaan aikaan kun pienipalkkaisten sosiaalityöntekijöiden palkkoja tarkasteltiin –sopivasti alaspäin. Kesken työsopimuksen ei kenenkään palkkaa laskettu, mutta monilta pätkätyöläisiltä palkkapussi keveni kummasti.

Näin kertoi minulle eräs Talk-asunnottomuushankkeessa työskennellyt nuori nainen. Kaupunki vakinaisti ministeriöstä asti kehuja saaneen Talk-hankkeen vakinaiseksi toiminnaksi syksyllä 2011, mutta ei työntekijöitä. Kyseinen nainen sai vuodenvaihteen jälkeen mennä työpaikalle ilman työsopimusta ja täyttä varmutta jatkosta. Vakinaistetussa toiminnassa pidettävät määräaikaiset työsuhteet ovat laittomia, mutta se ei tunnu Turkua työnantajana kiinnostavan.

Kokoomusjohtoisessa Turussa kaupungin henkilökunta on jatkuvasti suurennuslasin alla. Viimeksi asian nosti pöydälle apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä (kok) valtuuston kokouksessa. Valtuustossa vahvistettu henkilöstöohjelma haluaa vähentää väkeä erityisesti sosiaali- ja terveyssektorilta. Talouden tasapainottaminen kohdistuu usein voimakkaasti kaupungin työntekijöihin: sijaisia ei käytetä, palkattomia talkoovapaita suositellaan. Tämä näkyy työssä jaksamisessa. Työhyvinvointiraportit ovat karua luettavaa.

Jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä, kun suuntaa lokakuussa askeleensa vaaliuurnille. Sitä saa, mitä tilaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s