Kävelykadulla pääsin tänään ensimmäistä kertaa kunnolla juttelemaan eri aiheista kuntalaisten kanssa. Aiheiksi nousivat kaupungin vuokra-asunnot ja asunnottomuus, terveyspalvelut ja vanhustenhoito sekä kaupungin kova ulkoistamis-, kilpailuttamis- ja yhtiöittämisvimma.
Ajattelin kirjoittaa muutaman sanan näistä teemoista tänne blogiinkin, että mitä niistä ajattelen ja miten olen (yhdessä lautakuntakaverini Alpo Lähteenmäen kanssa) toiminut asioiden hyväksi kuluneella kaudella.
Terveyspalveluiden ulkoistaminen
Kuluneella valtuustokaudella Turku ulkoisti Perno-Pansio terveysaseman. Kolmen kopla eli kokoomus, vihreät ja sdp tekivät asiasta kassakaappisopimuksen heti kauden alussa. Vasemmistoliitto vastusti ulkoistamista loppuun saakka.
Valtakunnan trendinä on päinvastoin ollut palauttaa ulkoistettuja terveyskeskuspalveluita takaisin kuntien omaksi toiminnaksi, sillä hinta ja laatu eivät ole ulkoistetuissa palveluissa useinkaan toimineet. Jokainen on varmasti myös lukenut uutisista, kuinka nimenomaan terveyspalveluita on ulkoistettu suurille monikansallisille yrityksille, jotka kiertävät veronmaksua erilaisin verojärjestelyin. Tällaista kikkailua ja verorahojen tuhlailua ei pidä hyväksyä.
Terveysasemaverkko
Terveyspalvelut ovat kuntalaisille eräs merkittävimmistä palveluista ja ne tulisikin säilyttää lähipalveluna kuntalaisille. Turussa kauden alussa sulkulistalle joutui muutamakin terveysasema: Suikkilan, Jyrkkälän, Maarian, Jäkärlän ja Paattisten. Me Vasemmistoliitossa puolustimme alueellisia terveyspalveluita ja äänestytimme asian.
Massiivisen keskikaupungille sijoittuvan keskittämisen sijaan kaupungin tulisi turvata terveyspalvelut alueilla. Runosmäenkaltaisia terveysasemia pitäisi saada lisää kaupunginosiin ja niihin koota sopiva väestöpohja lähellä olevista kaupunginosista.
Terveyskeskusmaksut
Turussa on vähävaraiset kuntalaiset vapautettu terveyskeskusmaksuista. Tämän tärkeän terveyseroja hillitsevän etuuden yritti kokoomus poistaa. Jouduimme asiasta ihan äänestämään lautakunnassa. Onneksi voitimme tässä asiassa.
Perusterveydenhuollon vahvistaminen
Usein palaute terveyspalveluista liittyy jonotuksiin. Jonot ovatkin pitkät, sillä meillä on liian vähän terveyskeskuslääkäreitä ja hoitajia asukaspohjaa kohtaan. Lisäresurssoinnin sijaan Turussa yritettiin kuluneen vuoden aikana leikata työikäisten terveyspalveluista 500 000 euroa. Älähtämällä lautakunnassa ja perustelemalla asian hyvin saimme onneksi torpattua tämän strategian vastaisen laikkausaikeen.
(Palkkioksi valtuustossa saamme tietenkin valtuuston oikealta laidalta sättimistä, kuinka tuhlaamme holtittomasti kaupungin rahoja ylittäessämme budjetin. Vaikka perusterveydenhuollosta leikkaminen se vasta kalliiksi tulee, kun paineet siirtyvät kalliimpiin palveluihin mm päivystykseen ja erikoissairaanhoitoon).
Terveyspalveluiden kehittäminen
Lautakunnassa aikaa ja resursseja on paljon kulunut Perno-Pansion terveysaseman ulkoistamiseen. Nyt on jo aika paneutua kaupungin oman toiminnan johtamiseen, terveyspalveluiden kehittämiseen ja hoitoketjuihin.