Lasten mielenterveyspalvelujen parantamista ei voi enää lykätä

Mielipidekirjoitukseni Turun Sanomissa 18.10.2012. Tämä on asia, josta olen pyytänyt selvitystä jo vuoden ajan lautakunnassa, mutta jostain syystä sitä selvitystä ei ole kuulunut, eikä näkynyt. Alkavalla kaudella emme voi enää pakoilla vastuuta vaan meidän on tartuttava tähän tärkeään teemaan.

*****
Olen kuluneen kauden aikana pureutunut lasten mielenterveyspalveluihin monesta näkökulmasta: keskustellut opettajien, lastentarhaopettajien, sosiaalityöntekijöiden, lastensuojelun ja terveydenhuollon ammattilaisten ja vanhempien kanssa.
Viesti on selvä. Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut ovat riittämättömiä. Yhteisiä huolia ovat turkulaisten lasten yksinäisyys, mielenterveysongelmat, käytöshäiriöt, ahdistuneisuus, masennus ja koulukiusaaminen.
Opettajien ja päiväkotien henkilökunnan tarve on selkeä. Opettajat tuskailevat ylisuurten ryhmien kanssa tehden töitä äärirajoilla. Kaikissa ikäluokissa tuntuu olevan lapsia, jotka tarvitsevat erityistä huomiota.
Päiväkodeissa lapsia on ylipaikoilla – samaan aikaan sijaisten ja avustajien määrää rajoitetaan.
Koulujen psykologeilla ja kuraattoreilla on liian suuret lapsimäärät vastuullaan. Oireileville lapsille on vaikea saada lähetettä tutkimuksiin. Jonot perhe- ja kasvatusneuvolaan ovat pitkät ja resurssit liian pienet.
Sama tilanne tuntuu olevan lasten ja nuorten psykiatrisella poliklinikalla. Viime kädessä turvaudutaan jopa lastensuojeluilmoitukseen, kun oikeanlaiset palvelut eivät ole muuten saatavilla.
Tilanne ei ole helppo vanhemmillekaan oireilevan lapsensa kanssa. Jos apua tai vertaistukea ei ole saatavilla, arjessa on vain pärjättävä. Kun rahkeet loppuvat, on edessä sairaslomakierre.
Ammattilaisilla on selkeä näkemys: lasten mielenterveyspalveluissa painopistettä on siirrettävä ennaltaehkäisyyn ja avopuolen palveluihin. Apua on saatava ennen kuin ongelmat kasautuvat, moninkertaistuvat ja vaikeutuvat.
Moniammatillista ja poikkihallinnollista yhteistyötä on tiivistettävä. Sen toteuttamiseen on annettava resursseja ja aikaa. Palveluverkkoa ja hoitopolkuja on yhtenäistettävä, tehostettava ja selkiytettävä. Resursseja on saatava avopuolelle lisää. Emme voi enää pakoilla vastuuta.
Meidän on rohkeasti pureuduttava lasten mielenterveyspalveluiden kipukohtiin.
Mirka Muukkonen, Turun kaupunginvaltuutettu,
peruspalvelulautakunnan jäsen (vas)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s