Valtuuston talousarviokokous vuodelle 2013

Tänään kaupunginvaltuusto vahvisti talousarvion vuodelle 2013. Näkymät eivät ole kovinkaan ruusuiset. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä osallistui budjettineuvotteluihin ja päätti olla sovussa mukana. Poikkeuksen teki Johannes Yrttiaho ja Pasi Heikkilä, jotka äänestyttivät valtuustoa liittyen varhaiskasvatuksen palveluseteleihin sekä Pansion koulun investointeihin. Ja jäivät yksin esityksineen.

Pidin puheenvuoron liittyen talousarvioon ja sen antamiin näkymiin. Puheenvuoroni keskeinen sisältö oli, että peruspalvelulautakunta on jälleen kerran alibudjetoitu. Talous on hyvä renki, mutta huono isäntä. Siksi johtaminen talouden kautta ei saa palvelu- ja talousmenoja hallintaan vaan meidän olisi pitänyt käydä laajempaa keskustelua keinoista ja strategioista, millä saada toivottu lopputulos.

Kun valtuustossa kuultiin puheenvuoroja, että palvelutasosta on tingittävä, niin mitä se käytännössä tarkoittaa. On ymmärrettävä, että jos emme täytä lakisääteisiä palveluita, uhkaa AVI meitä pahimmillaan uhkasakoilla. Näin on käynyt useamman kerran tällä kaudella. Tällaisessa tilanteessa kaupunki joutuu usein etsimään pakon edessä nopeita ratkaisuja ja ne tulevat tunnetusti todella kalliiksi. Hallittua palveluiden ja taloudenhoitoa se ei ainakaan ole.

Kuten Virpa Puisto omassa puheenvuorossaan muistutti 90-luvun leikkauksista, on meidänkin syytä muistaa, että asioiden hoitamatta jättäminen tänään tulee kovana laskuna myöhemmin eteen. Se ei ole kestävää tai pitkäjänteistä järkevää taloudenhoitoa.

Nyt nähtävässä talousarviokäsittelyssä ei ole nähtävissä  mitään uutta keinoa pyrkiä saamaan talous tasapainoon. Perinteiseen tapaan on vain pyrkimys karsia menoja alibudjetoinnin avulla hallitun johtamisen sijaan. Sen vuoksi tuntumani on, että perlan budjettiin tullaan palaamaan ensi vuonna lisätalousarvion myötä.

Lopuksi nostin esiin Turun harjoittaman yrityspolitiikan, onhan sillä suuri merkitys myös tulokertymään. Naapurikaupunki Kaarina pärjää toistuvasti yrittäjäystävällisenä kaupunkina. Mikä siinä on, että Turku ei yllä samaan. Kaupunkimme tarvitsee todellakin uutta otetta ja asennetta erityisesti pienyrityspolitiikkaan.

Budjettikäsittelyn yhteydessä äänestimme myös Johannes Yrttiahon tekemistä esityksistä. Itse äänestin ryhmäni kannan mukana neuvottelujen pohjalta käydyn budjettisovun puolesta. Kun tulin mukaan kuntapolitiikkaan, minua kiinnosti missä ja kenellä valta on. Minua kiinnostaa myös se, miten, missä ja kuka päätöksiä tässä kaupungissa tekee ja miten päätöksentekoon voidaan vaikuttaa. Olen Johanneksen kanssa ihan samaa mieltä hänen esittämistään asioista. En vain ole enää yhtään vakuuttunut siitä, että hänen tapansa äänestyttää kyseiset asiat ja jäädä yksin niiden kanssa oli paras mahdollinen keino edistää niitä. Tämä onkin aihe, mistä minun pitää varmaan kirjoittaa ihan oma kirjoitus lähiaikoina: päätöksenteosta Turussa.

Valtuusto päätti myös torinkulman kaavasta. Vihreiden Mikaela Sundqvist piti erittäin hyvän ja perustellun puheenvuoron asiasta ja esitti asian palauttamista uuteen valmisteluun, mitä minä kannatin. Asia ei palautunut emmekä saaneet sitä hylättyäkään. Lopuksi nousimme seisomaan ja jätimme eriävän mielipiteen asiasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s