Peruspalvelulautakunta keskusteli toimeentulotukiasioista

Keskiviikkona pidettiin vuoden viimeinen peruspalvelulautakunnan kokous. Valtuustokauden viimeinen tämä ei vielä ollut, vaan kokoonnumme tällä porukalla vielä kerran tammikuussa. Tammikuussa järjestäytyy uusi valtuusto, joka valitsee uudet jäsenet lautakuntiin. Oma toiveeni on, että saisin jatkaa vielä yhden kauden peruspalvelulautakunnassa, vaikka muutkin lautakunnat minua kovasti kiinnostavat mm kulttuurilautakunta ja seudullinen joukkoliikennelautakunta.
Takaisin asiaan eli kokoukseen, joka oli mielestäni todella antoisa ja keskusteleva jälleen kerran.
Olimme saaneet virastolta vastauksen minun ja Alpon jättämään selvityspyyntöön liittyen kuntalaisten tiedonsaantiin etuuskäsittelyssä. Olin hieman pettynyt, kun luin selvityspyynnön vastauksen. Selvityksessä nostimme esiin, kuinka tiedonsaanti on hankalaa toimeentulotukea haettaessa. Erityisesti pienellä eläkkeellä olevilla ikäihmisillä on vaikeuksia tiedonsaannissa ja kaavakkeiden täyttämisessä.  Kaikki tiedämme, että ikäihmisillä ei ole nettiä käytössä tai sen käyttäminen on haastavaa, infopiste on auki vain pari tuntia päivässä ja puhelinneuvontaan on vaikea saada yhteyttä, kun linjat ovat koko ajan varatuina.
Koska selvistyspyynnön vastaus ei ollut tyydyttävä, esitin asian palautusta. Yllättäen tukea tuli muiltakin ryhmiltä ja päätimme yhdessä palauttaa asian. Olen suuresti ilahtunut, että lautakuntaa oikeasti kiinnostaa nämä epäkohdat ja  halua kehittää tätäkin palvelua on olemassa.
Erityisen ilahtunut olin myös keskustelusta liittyen palveluiden kilpailutuskäytäntöihin. Turussakin pitäisi enemmän käyttää osatarjouksia kilpailutuksia tehtäessä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että myös pienillä paikallisilla yrityksillä olisi mahdollisuus osallistua kilpailuihin eikä markkinoita valtaisi pelkästään suuret kansainväliset yritykset, kuten valtakunnassa on ollut trendinä. Asian haaste on tietenkin Turun kokoiselle kaupungille suuret asiakasvirrat ja suuri palvelutarve. Kaupungille on helpompi hankkia suurelta tuottajalta isoja palvelukokonaisuuksia kuin sirpaleisesti monilta pieniltä yrityksiltä.
Kokonaisuutta arvioiden olisi kuitenkin merkittävää, että pienet paikalliset palveluntuottajat pääsisivät mukaan kilpailuun. Tämän suuntaisen puheenvuoron pidin eilen lautakunnassa ja yhdessä päätimme välittää nämä terveiset virastolle harkittavaksi, kun kilpailutuksia alkavalla kaudella tehdään.
Kokouksen henki oli siis yllättävän positiivinen siihen nähden, että käynnissä on juuri ollut tiukat neuvottelut muiden ryhmien kanssa ja Vasemmistoliitto päätti jäädä ulos ryhmien välisestä sopimuksesta. Itse valmistaudun tulevan kauden haasteisiin avoimin mielin ja hyvää yhteistyötä muiden ryhmien kanssa toivoen. Tulevat vuodet eivät tule olemaan helppoja, jaossa on niukkuutta ja joudumme varmasti äänestämään kipukohdista. Muutoin olen omalta osaltani valmis hyvään ja tiiviiseen yhteistyöhön muiden ryhmien kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s