Värikäs ensimmäinen valtuusto

Ensimmäisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa oli jännittävä tunnelma. Paljon uusia tyyppejä, hapuilevaa tutustumista ja tunnustelua, vanhat konkarit vetivät tuttua vanhaa rataa. Hyvä fiilis ainakin minulle jäi. Politiikka on otettava politiikkana ja ihmiset kohdattava ihmisinä.
Asialista koostui lähinnä luottamushaltijoiden valinnoista. Vasemmistoliitolle kovin kipukohta oli kaupunginhallituksen toisen paikan menettäminen ja asian nostimme esille monta kertaa kokouksen kuluessa.
Toinen kipukohta oli se, miten valtuuston suurin ryhmä ja samalla neuvotteluiden vetäjä pyrki ohjailemaan meidän henkilövalintoja tiettyihin luottamustoimiin ja kuinka meitä estettiin äänestyttämästä kh:n paikka. Demokraattista ja avointa ei päätöksenteko meidän näkökulmasta ole vieläkään. Pidimme loppuun asti kiinni kannastamme, että luottamustoimipaikkaneuvotteluita ei tule sotkea poliittisiin ryhmien välisten sopimusten neuvotteluihin.
Joidenkin mielestä voi olla reilua, että pienet ryhmät 3 ja 4 valtuutetulla saa koko kaudeksi paikan kaupunginhallitukseen, kuten me Vasemmistoliitossa 9 valtuutetulla. Meidän mielestä oikeus ja kohtuus ei tapahtunut. Muutamat muiden puolueiden edustajat  puolustivat tehtyä ratkaisua, vaan eräs kokoomuslainen piti Vasemmistoliittoa kannustavan ja tukevan puheenvuoron. Välillä on maailmankirjat sekaisin.
Yritimme vielä viikonloppuna neuvotella meille valtuuston varapuheenjohtajan paikkaa. Emme siinä onnistuneet, sillä valtuuston puheenjohtajisto jaettiin sopimusryhmien kesken. Puheessani linjasin olevani hyvin pettynyt, kun muut ryhmät eivät olleet halukkaita nostamaan maakunnan ääniharavaa valtuuston puheenjohtajistoon. Tämä olisi ollut merkittävä ele kuntalaisia kohtaan, jotka Li Anderssonin muodossa ilmaisivat vahvasti kantansa. Se olisi ollut myös lepyttävä ele meidän ryhmää kohtaa, jolta toinen kaupunginhallituksen paikka vietiin.
Lopullinen pommi tuli valtuuston lopussa, kun eräs perussuomalaisista ilmoitti eroavansa ryhmästään. Voisikin sanoa tämän olevan jo perussuomalainen perinne Turussa: viime kauden alussahan toinen silloisista perussuomalaisten valtuutetuista loikkasi kokoomukseen ennen ensimmäistäkään valtuuston kokousta. Nyt kukaan ei loikannut, vain erosi.
Eniten odotan tietenkin lautakuntatyöskentelyn alkamista. Minuthan valittiin tänään sosiaali- ja terveyslautakuntaan parinani Alpo Lähteenmäki ja varajäsenenäni Annika Karvonen. Alpon varalla on Jaakko Mäkelä. Tällä porukalla on hyvä tarttua tuleviin haasteisiin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s