Uusi yhteispäivystys ja sen haasteet

Turkulaisen toimittaja soitti ja kysyi haluanko antaa haastattelun meidän perheen kokemuksista heidän lehteensä. Perheen kanssa neuvoteltuani päätin niin tehdä, koska halusin antaa konkreettisen esimerkin päivystyksen ongelmista julkisuuteen, jotta pääsemme parantamaan palvelua.

Jutun voi käydä lukemassa Turkulaisen sivuilta.

Palaute on ollut mielenkiintoista. Osa ihmisistä on raivoissaan, kuinka poliitikot puuttuvat asioihin vasta, kun oma lapsi kyseessä. Näihin väitteisiin tyydyn vastaamaan, että tartuin epäkohtaan, koska haluan päivystyksen toimivan. En halua oikeutta ja hyvää hoitoa vain omalle lapselleni, vaan kaikille ihmisille, jotka päivystykseen joutuvat turvautumaan.

Toisaalta erään puhelinsoiton myötä konkretisoitui, miten ahtaalle osa ihmisistä on ajettu. Tämä ei tule minulle yllätyksenä, mutta hyvänä muistutuksena jälleen kerran. Kaupunginvaltuutettuna ja lautakunnan jäsenenä saan aika paljon yhteydenottoja, joissa ihmiset luottamuksellisesti avautuvat ja kertovat omasta elämäntilanteestaan. Usein yritän auttaa heitä eteenpäin byrokratian rattaissa. Minulla ei ole kuitenkaan lupaa puhua julkisuuteen heidän asioitaan. Uskon kuitenkin minulla olevan aika hyvä tuntuma siihen, mitä kaupungin palvelut todellisuudessa ovat ja miten ne kaupunkilaisille näyttäytyvät.

Jokainen poliittista toimintaani seurannut varmasti tietää, että olen laaja-alaisesti kiinnittänyt huomiota epäkohtiin ja pyrkinyt vaikuttamaan niihin. En ole ensimmäisenä huutamassa leikkausvaatimuksia sosiaali- ja terveyssektorille, olen kyseenalaistanut henkilöstön lomautukset, Luolavuoren nopeutetun alasajon, vaatinut lisää henkilökuntaa kotihoitoon, puolustanut kunnan pieniä lastenkoteja, ajanut lapsiperheille kotipalvelua, ollut puolustamassa terveyskeskusten budjettia leikkauksia vastaan sekä terveyspalveluiden alueellista alasajoa vastaan. Minulla on yhteydet myös kirkon diakoniapuoleen, jotka jakavat ruoka- ja vaateavustusta kaikista vähävaraisimmille ihmisille. Jos oma elämäntilanteeni sen sallisi, kävin auttamassa heitä tässä merkittävässä työssä.

Nämä ovatkin asioita, jotka on noussut esiin niissä kiittelevissä ja kannustavissa palautteissa, joita olen ihmisiltä saanut.  Yhteydenotoissa on myös kiitelty, että olemme uskaltautuneet perheeni kanssa julkisuuteen. Yleensä en perhettäni julkisuuteen tuo, koska kunnallisvaikuttajana minua ja minun toimintaani saa toki riepotella, mutta perheeni olen halunnut jättää niistä ulkopuolelle.

Kiitosta on tullut myös siihen, että puutun epäkohtaan ja pyrin myös muuttamaan tilannetta, en vain hauku ja räksytä. Osassa palautteessa on kiitelty, että Turussa on päättäjiä, jotka ovat aivan tavallisia ihmisiä ja jotka tuntevat ja ymmärtävät kaupungin tarjoamat palvelut ja karun todellisuuden myös muuten kuin lautakunnan talouslukuina.

Olen itse ollut päättämässä siirtymisestä yhteispäivystykseen, koska vanha MedOnelle ulkoistettu päivystys ei toiminut mallikkaasti. Nyt on tehtävä töitä sen eteen, että saamme päivystyksen toimimaan siten kuin sen kuuluisi. Jokaisen ihmisen on saatava se apu, jota hän yksilöllisesti tarvitsee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s