Kunnallisveroa korotetaan

Eilisen valtuuston piti olla lyhyt. Vaan taaskin valtuutetuilla juttua riitti. Kipeetä teki, varsinkin Kokoomukselle, mutta veroprosentti nousi.

Puheenvuorossani nostin esiin, kuinka kuntapoliitikkona olen kauhuissani siitä, miten kuntia tällä hetkellä kuritetaan. Ajat ovat vaikeat eivätkä valtiovallan toimet kuntien tilannetta helpota, päinvastoin. Vasemmistolaisesta näkökulmasta valtakunnan tasolla verotusta voitaisiin hoitaa toisinkin, mutta kun sellaista poliittista tahtoa ei ole, meidän on kuntatasolla reagoitava, jotta kuprut jäisivät mahdollisimman pieniksi.

Kaikille lienee selvää, että kunnallisveron nostolla ei olla jakamassa mitään uusia herkkuja ja pipareita vaan turvaamassa peruspalveluita. Kun lukee uutisista kuntien tilanteista, niin törmää hurjiin uutisiin: lomautuksiin, irtisanomisiin, rajuihin leikkauksiin. Turussakin joudutaan palveluita rajoittamaan, mutta toivottavasti pahimmalta vältytään.

Kunnallisveron nosto ei tarkoita myöskään sitä, että jäädään tumput suorana seisomaan. Suotavaa kuitenkin olisi, että käytäisiin hieman syvällisempää keskustelua siitä, mitä palveluiden tehostaminen, toisella tapaa tekeminen, ”samalla rahalla enemmän” ja palvelurakenneuudistukset käytännössä tarkoittaa. Toisen kauden valtutettuna hyvin harvoin olen törmännyt rehelliseen syvään keskusteluun aiheesta. Yleensä keskustelua käydään ulkoa opituilla kauniilta kuulostavilla matroilla.

Turun valtuuston tulisi kaikessa päätöksenteossaan huomioida alueen työllisyyden kehittyminen. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän on mietittävä huolella miten esimerkiksi yhtiöiden ja palveluiden kilpailutukset tehdään. Etteivät tehtävät valu monikansallisille yrityksille vaan paikallisille toimijoille, jotka maksavat veronsa tänne. Aiemmin tehty energiaratkaisu oli itselleni pettymys, sillä olisin suonut senkin tukevan alueellista työllisyyttä.

Perussuomalaiset halusivat korvamerkitä osan rahoista eläkeläisille. (Tämä aihe aiheutti paljon keskustelua salissa. Nyt tehty päätös korottaa kuntaveroa ei ole ylimääräistä lupporahaa vaan se on jo leivottu sisään seuraavassa kokouksessa käsiteltävään ensi vuoden budjettiin).

Linjasin, että me nuoremmat poliitikot kyllä ymmärrämme eläkeläisten ja ikäihmisten asioita. Puhutaanhan silloin meidän isistä, äideistä, mummeista ja vaareista. Me nuoremmat käymme töissä ja samalla hoidamme heitä. Samalla meillä on omat lapsemme, joita emme halua unohtaa vaan tarjota heille laadukkaat päivähoitopalvelut ja sivistävän koulutuksen. Sitä haluaa varmasti myös isovanhemmat.

Virpa Puiston muistoa kunnioittaen toivon myös, että jatkossakin pidämme huolta lastenkotien ja lastensuojelun lapsista ja heidän perheistään sillä samalla voimalla ja suurella sydämellä, millä Virpa aina heitä puolusti.

Lopuksi linjasin, että eri ihmisryhmien vastakkainasettelu ei ole rakentavaa eikä pitkällä juoksulla palvele yhteistä hyvää. Kaikista on pidettävä huolta.

Valtuuston alussa valtuusto piti hiljaisen hetken Virpa Puiston muistolle. Virpan paikalla oli valkoiset muistokukkaset ja kynttilä. Voin sanoa, että se oli minulle todella tiukka paikka eikä kyyneliltä voinut välttyä. Virpa oli todellinen suurnainen, joka rohkeasti ajoi heikommassa asemassa olevan asiaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s