Valtuustoaloite pitkäaikaissairaiden kotihoidon parantamiseksi

Tänään jätin valtuustoaloitteen pitkäaikaissairaiden kotihoidon parantamiseksi. Samasta aiheesta pidin puheenvuoroni valtuustossa. Aloitteen allekirjoitti meidän vasemmsitoliiton ryhmän lisäksi 5 Perussuomalaista. Tässä aloite nähtäväksenne.

Turun kaupunginvaltuusto/
Valtuustoaloite pitkäaikaissairaiden kotihoidon kartoittamiseksi ja kehittämiseksi

Valtakunnallinen trendi on, että ikäihmisten kotona asumista ja pärjäämistä tuetaan aiempaa enemmän. Tämä vaatii toimivat , ajoissa annettavat ja oikein kohdennetut kotihoidon palvelut. Tämä aloite koskee nimenomaan kotisairaanhoidon kehittämistä.

Monet kotihoidon palvelua käyttävistä iäkkäistä kuntalaisista tarvitsee palvelua ja sairaanhoitoa pitkäaikaissairautensa vuoksi. Sairauden edetessä asiakkaan kunto ja tilanne saattaa vaihdella  merkittävästi jopa viikoittain. Tällöin olisi erityisen tärkeää, että kotihoidossa pystyttäisiin reagoimaan tilanteeseen nopeasti ja puuttumaan potilaan lääkitykseen siten, että vältyttäisiin potilaan siirtyminen raskaiden palveluiden piiriin. Pitkäaikaissairaalla voidaan myös joutua kokeilemaan erilaisia lääkkeitä, niiden sopivuutta ja   annostuksia ennen kuin sopiva lääkitys löytyy.

Tällä aloitteella halutaan kiinnittää huomiota erityisesti pitkäaikaissairaiden kotona selviytymiseen ja kotiin annettaviin sairaanhoidollisiin palveluihin.

Haluamme selvittää,

Mikä on pitkäaikaissairaiden kotiin annettavien palveluiden tilanne Turussa tällä hetkellä. Ovatko ne riittävät ja osataanko niitä tarjota oikeassa muodossa vastaamaan kuntalaisten tarvetta.

Miten pitkäaikaissairaiden kotihoitoa voitaisiin kehittää tai resursseja kohdentaa toisin niin, että pitkäaikaissairaat voisivat halutessaan olla kotona mahdollisimman pitkään ja pystyttäisiin ehkäisemään turhat siirtymiset vuodejaksoille.

Onko kotihoidossa riittävästi lääkäreitä ja sairaanhoitajia tekemään tarvittavia kotikäyntejä.

Turun sosiaali- ja terveystoimi on viime valtuustokaudella tehnyt ulkopuolisen selvityksen terveyspalveluiden käytöstä. Kuinka iso osa palveluiden käyttäjistä on kotihoidon piirissä olevia ikäihmisiä. Mitä johtopäätöksiä selvityksestä on tehty ja mihin toimenpiteisiin ryhdytty.

Vastaako nykyinen johtamisjärjestelmämme ja organisaatiomme kotihoidon ja pitkäaikaissairaiden palvelutarpeeseen ja olisiko organisaatiota syytä tarkastella aivan uudella tapaa.

Turussa 2.12.2013
Mirka Muukkonen (vas)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s