Vappu se on naisellakin

Kaupunkilehti Turkulaiseen kirjoittamani kolumni 30.4.2014.

On jälleen aika juhlistaa kevään iloisinta juhlaa, vappua. Luvassa on serpentiiniä, värikkäitä ilmapalloja ja lasten riemua. Munkkeja, simaa ja skumppaa.

Tarjolla on myös perinteisiä vappumarsseja, punalippujen liehutusta ja poliittisia palopuheita, joiden sanomassa nousee hyvin usein esiin teollisten työpaikkojen tilanne, rakentaminen ja perusduunarit eli haalarimiehet. Poliittinen vappu tuntuu edelleen näyttäytyvän hieman jäykkänä, totisena ja hyvinkin miehisenä, mihin naisena on vaikea samaistua.

Vappuna, kansainvälisen työväen juhlapäivänä, tulisi muistaa yhteiskunnassa tehtävä palkaton työ ja sen tekijät. Etenkin naisten ilmaisella työllä ruokitaan perheitä, siivotaan koteja sekä hoidetaan lapsia ja vanhuksia.

Keski-iän kynnyksellä moni nainen tasapainoilee kahden sukupolven välissä. Hoidettavana on ikääntyvät, apua tarvitsevat vanhemmat ja omat murrosikään tulevat lapset. Samaan aikaan työelämässä kilpailu kovenee ja vaatimukset lisääntyy. Nelikymppistä naista revitään eri suuntiin erilaisin vaatimuksin ja odotuksin, ja heidän niskaansa sysätään vastuuta hoitotaakasta. Tällä on merkittäviä vaikutuksia myös työelämään ja työssä jaksamiseen.

Tämän vuoksi olen hämilläni, ja aika ajoin hieman ärtyneenäkin, seurannut oikeiston avauksia siitä, kuinka välittämistä ei voi ulkoistaa valtiolle ja ihmisten olisi kannettava enemmän vastuuta lähimmäisistään.

Kukaan tuskin  oikeasti haluaa ulkoistaa välittämistä valtiolle. Olisi kuitenkin sangen kohtuullista, että meillä olisi toimivat terveys- ja sosiaalipalvelut, mikä helpottaisi arkea ja työssäkäyntiä huomattavasti. Suurin osa tuntemista ihmisistäni pitää erittäin hyvää huolta lähimmäisistään. Usein se huolehtija on nainen. En voi olla pohtimatta, että paljonko sitä vastuuta ja hoitotaakkaa näille naisille tulisi lisätä. Hengiltäkö meidät yritetään saada.

Kulunut vuosi on konkreettisesti opettanut minulle, miten haastavaa ja kuormittavaa on hoitaa toisen ihmisen asioita. Olen työni ohessa soitellut eri virastoihin, varannut labra-aikoja, organisoinut kuljetuksia, raahannut kauppakasseja, lukenut sairaskertomuksia, jakanut lääkkeitä ja nukkunut hiostavalla kumipatjalla sairaalan lattialla. Jonotusta, odotusta, valtakirjoja ja byrokratiaa. Ymmärrykseni ja kunnioitukseni kaikkia omaisten asioitaan hoitavia kohtaan on noussut huikeasti.

Juuri tämän vuoksi vappu on erityisesti meidän keski-ikäisten, arjen pyörteissä  hieman uuvahtaneiden naisten juhla. Erinomaista vappua meille, reissussa hieman rähjääntyneille. Olemme juhlapäivämme ansainneet.

Mirka Muukkonen
Turun kaupunginvaltuutettu (vas)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s