Nappikauppaa valtuustossa lähikoulujen nimissä

Turun kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaina uudistusohjelma kakkosta eli paperia nimeltä U2. Lupaavan nimensä sijaan paperi osoittautuu puhtaaksi leikkauslistaksi.

Etukäteen suurta kohua ja julkista keskustelua oli aiheuttanut lähikoulujen lakkauttamisuhka. Lähikoulut nousivatkin odotetusti parrasvaloihin maanantain valtuustossa. Yksi toisensa perään valtuutetut nousivat pönttöön puolustamaan lähikouluja ja vakuuttamaan olevansa koululaisten puolella.

Suurista puheista huolimatta valtuusto ei saanut selkeästi kirjattua, että lähikouluja ei lakkauteta. Tosiasiallisesti valtuuston enemmistö lopulta linjasi seuraavaa: ”kouluverkosta päätetään kokonaisuutena erillisestä valmistelusta marraskuun loppuun mennessä siten, että huomioidaan lähipalvelulupaus pienimmille koululaisille”. Tämän parempaan tulokseen ei pystytty, vaikka sekä vihreät että demarit julistivat jo ennen kokousta mediassa, kuinka he eivät lähikoulujen sulkemisia hyväksy. Henkilökohtaisesti olin äärettömän pettynyt tähän puolivillaiseen kirjaukseen.

Asia saa lisäksi mielenkiintoisen käänteen, kun tutkii tarkemmin maanantaina tehtyjä päätöksiä. Valtuutettumme Elina Sandelin huomasi jo kokouksessa, kuinka lastensuojelun säästötavoitetta eli leikkaustarvetta nostettiin valtuuston enemmistön tekemällä päätöksellä 2 miljoonaan euroon vaikka esityslistan pohjaluvut olivat vain 1,2 miljoona euroa. Nosto oli hurjat 800 000 euroa.

Kysyimme asiaa useampaan kertaan Elina Sandelinin kanssa valtuustossa emmekä saaneet vastauksia. Kysyin jopa kahteen otteeseen, että onko oikeasti tarkoitus korottaa säästötavoitetta näin rajusti ja minne se tullaan kohdentamaan.

Nämä kaksi asiaa kytkeytyvät toisiinsa siten, että kyseiset asiakohdat yhdistettiin valtuustossa ja kirjauksessa mm tunnustetaan koulujen, varhaiskasvatuksen ja neuvoloiden merkittävä rooli lastensuojelun ennaltaehkäisevässä työssä.

Merkittävää ja oleellista on nyt se, tullaanko tuo 2 miljoonan euron leikkaustavoite kohdistamaan vain lastensuojeluun vai kohdistetaanko se mahdollisesti osittain koulutoimelle.

On katastrofi, jos koko korotettu summa kohdennetaan vain lastensuojeluun. Silloin voidaan kysyä, pelastettiinko lähikoulut lastensuojelun ja mahdollisesti lastenkotien kustannuksella? Mutta jos leikkaustavoitetta kohdennetaan myös koulutoimelle, on tehty taitava silmänkääntötemppu. Samaan aikaan on suurella kohulla annettu rahaa lähikoulujen pelastamiselle, ja toisella päätöksellä sitä otetaan pois.

Miten tämä homma oikeasti etenee, niin se ratkennee, kun valtuusto käsittelee talousarviota 2015 myöhemmin syksymmällä. Eipä voi kukaan sanoa tylsäksi Turun kunnallispolitiikkaa näillä kuvioilla.

Ja jotta totuus ei unohtuisi lähikoulukeskustelun alle, niin valtuuston enemmistö teki maanantaina koulusektorille miljoonien eurojen leikkauksen ja se kohdistuu avustajien ja opettajien määrään. Surullista, mutta todellista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s