Kaupunginvaltuustossa strategia- ja uudistusohjelmat

Viimeinen valtuusto ennen kesälomia käsitteli merkittäviä asiakirjoja. Vaikka moni valtuutettu haikaili jo lomille, niin pitkään jaksoimme puhua ja keskustella. Kokous kesti yli viisi tuntia päättyen vasta puolenyön aikaan.

Strategiaohjelmia monet kiittelivät. Ne ovat oikeastaan aika ympäripyöreitä, mutta siltikin ne luettuaan ymmärtää, miksi toisella puolella salia oltiin tyytyväisempiä asiakirjoihin ja kumpi oli asiakirjojen pohjan laadinnasta vetovastuussa.

Puheenvuorossani harmittelin, kuinka strategiaohjelmissa kautta linjan kaupungin omat työntekijät sivuutetaan aika lailla. Siellä on toki maininta, että henkilöstölle laaditaan oma tavoiteohjelma. Jostain kertoo sekin, että pääluottamusmiehiä ei kutsuttu mukaan strategiapaperin laadintaan. Tyyli ja sävy olisivat varmasti erilaiset, jos me vasemmistossa olisimme pohjan laatijoita.

Harmittelin myös raitiotiehankkeen puuttumista strategiakirjoista. Ohjelman mukaan keskusta-alueelle tulee päästä kaikilla kulkuvälineillä. Päätös ratikasta tehdään kuulemma myöhemmin erikseen. Turku jatkaa siis tältä osin vanhanaikaisella politiikalla. Valtakunnallisesti Tampere sai viime viikolla myönteistä huomiota, kun minihallitusneuvottelut lupasivat kaupungille raiderahaa kaupungin kehittämiseksi. Turku jää tässä kohtaa jälkeen kovimmasta kärjestä kehittyä raidekaupunkina.

Strategiaohjelmien hyväksymisen jälkeen siirryimme käsittelemään uudistamisohjelma kakkosta, joka on vahvasti ristiriidassa strategiapapereiden kanssa. Tämä on tyypillistä turkulaista päätöksentekoa.

Nostin ristiriidan esiin puheenvuoroni alussa. Strategiaohjelmassa on linjaus ”tehostetun ja erityisen tuen oppilaille mahdollistetaan opiskelu myös lähikouluissa.” Samana aamuna oli opetuslautakunta vienyt enemmistöpäätöksellä käytäntöön uudistusohjelma no 1 ja vähentänyt 19 avustajaa. Nyt käsittelyssä ollut uudistusohjelma no 2 vähentää 79 henkilötyövuotta lisää koulusektorilta. Kysyin puheenvuorossani kaupunginjohtajalta vastausta tähän ristiriitaan ja että miten näillä luvuilla voidaan strategian linjaukset ja erityisoppilaiden opiskelu lähikoulussa turvata. Vastausta en tietenkään saanut.

Eräs ongelma Turun päätöksenteossa on, että talousluvut ja toiminta käsitellään erillään. Nytkin valtuuston enemmistö vahvisti suunnitteluluvut ja henkilöstöleikkaukset virastoille ymmärtämättä tai tietämättä, miten ne vaikuttavat käytännön toimintaan. Sosiaali- ja terveystoimea säätelee laki ja velvoitteet hoitaa tietyt palvelut, eikä niitä pääse sivuuttamaan alibudjetoimisella. Tämä on mielestäni äärettömän huonoa johtamista ja palveluiden kehittämistä.

Suhteemme salin vasemmalla laidalla talouteen on erilainen kuin oikealla, tästäkin keskustelimme ryhmässä ennen valtuuston kokousta. Ymmärrämme talouden realiteetit, mutta emme näe talouslukuja ihan niin synkkinä, mitä kaupunginjohtaja ja talousjohtaja eteemme maalaa. Nostimme ainoana ryhmänä esiin myös telakan tilanteen ja mahdollisen omistajavaihdoksen. Toteutuessaan omistajavaihdos toisi tilauksia saman tien telakalle, mikä tulee muuttamaan taloustilannetta merkittävästi. Silloin näin tiukkaa uudistusohjelmaa eli leikkausohjelmaa ei tarvita.

Paheksuimme myös oikeiston tapaa tehdä politiikkaa pitkittyneellä taantumalla. Kokoomus ajaa jatkuvia ulkoistamisia ja laajoja leikkauksia taloustilanteen  varjolla, vaikka heillä ei ole esittää esitystensä tueksi talouslukuja. Ryhmämme puheenjohtaja Li Andersson muistutti, kuinka muualla Suomessa päinvastoin on ulkoistettuja palveluita palautettu omaksi toiminnaksi juuri taloudellisista syistä.

Turussa oikeiston vaihtoehdot annetaan yhtenä totuutena eikä niitä saisi kyseenalaistaa. Li linjasi ryhmäpuheenvuorossaan, kuinka Euroopan laajuisesti ollaan jo ymmärretty, että leikkauspolitiikka ruokkii itseään syventäen talouskriisiä. Tämän vuoksi suhtaudumme nihkeästi oikeiston leikkauslistoihin ja haluamme, että ihmisistä pidetään huolta myös taloudellisesti vaikeina aikoina. Me haluamme elvytystä, myös kunnallispolitiikassa.

Emme hyväksyneet ”uudistusohjelmaa” vaan esitimme ensin palautusta ja sen jälkeen hylkyä. Hävisimme esityksemme, joten leikkaavan uudistusohjelma tuli voimaan valtuuston enemmistön puolesta. Tämän johdosta heti tänään käynnistettiin yt-neuvottelut, joissa ei siis ole poissuljettu lomautuksia eikä irtisanomisia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s